Hundnära i Stockholm

En personlig hundtjänst med Din hund i centrum

 

 

 

 

 

Massage är inte bara skönt, det är nyttigt för kroppen också.

Med valpar bör man vänta till runt 1 år innan man gör en hel massage. Däremot ska man tidigt vänja valpen vid att hanteras och att det ibland är läge att ligga still. Det underlättar alltid inför exempelvis veterinärbesök.

 

 

 

Massagens effekter

 

Ökad blodcirkulation

Blodet cirkulerar snabbare och kan transportera syre och näring effektivare till hundens muskler, bindväv, benväv och inre organ.

 

Lymfcirkulation skyndas på

Massage sätter fart på lymfans flöde och får ut kroppens orenheter snabbare. Eftersom lymfsystemet är en del av kroppens immunförsvar, blir hunden mer motståndskraftig mot sjukdomar. När lymfan rinner snabbare förhindras även vätskesamlingar i kroppen (ödem).

 

Sänker blodtrycket

Blodkärlen vidgas och blodvolymen ökar. Blodet rinner friare och lättare. Genom mindre tryck i blodkärlen minskas stress och nervositet.

 

Utsöndring

Hundens utsöndringsorgan påverkas. Många gånger måste hunden gå ut direkt efter en behandling eftersom njurar och mag/tarmkanalen kommer igång.

 

Muskler och senor

Ledvätskan stimuleras och ledtrycket minskar. Hundar som blivit stelare i lederna kan få hjälp av massagen. Med blodcirkulation så blir muskler och leder smidigare

 

Pälsen

Massage påverkar även talg och hudkörtlar och genom ökad ämnesomsättning kan ge en friskare och glansigare päls.

 

Stretching

  • Ökar muskelns flexibilitet
  • Ökar ledernas rörelseomfång
  • Släpper spänningar i muskler, senor och ledband
  • Är skadeförebyggande

Stretching ska helst utföras av någon som är utbildad. För att stretcha en hund krävs mycket känsla i händerna och att veta hur hunden reagerar och varför. Vid stretching måste man vara mycket följsam och är man inte uppmärksam är det lätt att ta i för mycket.

Det finns några enklare stretchgrepp som jag ibland visar hundägare, men endast om jag är säker på att de vet vad de gör.

 

Du som hundägare kan vara uppmärksam på om hunden slutar stretcha sig själv eller gör det på ett annorlunda sätt än tidigare. Det kan vara ett tecken på att den blivit stelare i leder och muskler och börjar få ont någonstans.